Lönehantering på ett enkelt sätt

Jag som egen företagare har alltid haft svårt att förstår mig på hur lönerna fungerar på bolaget och har därför alltid valt att jobba med externa företag som sköter lönehantering och bokföring. Skatteverket och deras telefon support är magisk och kan oftast svara på alla frågor, om det är viktiga eller avgörande frågor ställer jag dem alltid både till skatteverket och vår bokföringsfirma.

Lönehantering

Bokföringsbyrå

Vår bokföringsbyrå har ett pris på 450 kr/timmen vilket jag tror är ett medel pris för tjänsten om dem ska ligga i Stockholm och inte bara ha gymnasiestudenter som jobbar där. Jag har ni jobbat med fyra olika firmor i olika företag och kan dra slutsatsen att men verkligen får vad man betalar för. När jag provat dyrare firmor har dem oftast varigt mer kunniga och alerta på att svar. De firmorna som är billigare har oftast varigt dåliga på datorer vilket gjort att arbetet tagit längre tid och prislappen har då landat på ungefär samma slutsumma som den dyrare.

 

Lönehantering

Då ett externt företag ska ta hand om dina löner är det vanligt att du får ett fast pris för varje lön. Det gör det smidigt för dig när du ska räkna på vad de anställda kostar men det innebär nästan alltid att priset blir bra mycket högre. I mitt förra bolag hade jag ca 15 heltidsanställda och 20 deltidsanställda. De som jobba deltid fick en lön på 1000 till 10´000 kr/mån beroende på hur mycket de jobbade. De som jobba heltid tjänade 16´000 till 50´000 kr/mån beroende på prestation och lite andra parametrar. Om vi hade valt att jobba med ett bolag som tagit en fast summa för varje lön skulle vi betalat ca 120 kr/lönehantering vilket skulle inneburit en kostnad för bolaget på 4200 kr ex.moms. När jag i stället valde att vår ekonom skulle sitta på vår kontor och göra lönerna och få betalt för varje timme slutade det med att det tog ca 2 timmar för henne och vår kostnad slutade på under 1000 kr ex.moms för alla 35 lönerna. Det gav oss utrymme att bokföra hela företagets bokföring varje månad för samma summa som bara lönerna skulle kostat.

 

Slutsats

Välj en bokförings byrå med omsorg, betala inte ett fast pris och stirra dig inte blind på vad kostnaden är för varje arbetad timme

 

Warning: Trying to access array offset on value of type int in /storage/content/09/139409/allaprylar.com/public_html/wp-includes/class-wp-list-util.php on line 170 Warning: Trying to access array offset on value of type int in /storage/content/09/139409/allaprylar.com/public_html/wp-includes/class-wp-list-util.php on line 170